Ez egy nagyon finom fogás: vajjal és fokhagymával ropogósra sült csirkecombok, egy krémes, vajas-sajtos-tejes krumplipürével: tökéletes páros!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 6 csirkecomb
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2-3 dkg vaj
- só
- bors
A püréhez:
- 50-60 dkg burgonya
- fél bögre tej
- 10 dkg erőteljesebb ízű reszelt sajt (nálam vörös cheddar)
- 5 dkg vaj
- egy csapott evőkanál só a főzővízbe
- 1 teáskanál só a püréhez
Elkészítése:
- A combokat kettévágjuk, majd egy vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük őket, fejjel lefelé úgy, hogy a bőrös felük legyen lefelé.. Sózzuk borsozzuk őket, majd eloszlatjuk rajtuk az összezúzott vagy átnyomott fokhagyma nagyjából felét.
- Anyukámtól úgy tanultam, hogy a combokat sütés előtt egy fél órára beáztatom hideg vízbe, majd az aljukon, a csont mellett közvetlenül ejtek egy vágást hosszára, valamint kinyomkodom őket egy picit, hogy a vérnek egy részét eltávolítsam, így szebb lesz sütés után a csont melletti rész. Ez különösen fontos lépés például, ha rántott húst készítünk a combokból! Persze ez a lépés el is hagyható.
- Ezután átfordítjuk a combokat, majd a másik felüket is sózzuk, borsozzuk, majd eloszlatjuk rajtuk a maradék fokhagymát. Végül a combok tetejét befedjük vékonyra szeletelt vajdarabkákkal.
- A tepsit lefedjük vagy lezárjuk alufóliával, majd betesszük 220 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programon, nagyjából 30-40 percre.
- Ezután eltávolítjuk a fóliát vagy fedőt a tepsiről, majd visszatoljuk, és 200 fokon szép aranybarnára pirítjuk. Ha nagyon sok alatta a lé, akkor öntsétek át egy kisebb tálkába.
- Sülés közben egyszer-kétszer locsolgassátok meg a combokat a pecsenyelével!
- Míg a hús sül, a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós, forró vízben puhára főzzük.
- Ezután szűrjük le a krumplit, majd tegyük késes aprítóba a meglangyosított tejjel, sajttal, vajjal, egy teáskanál sóval, és keverjük krémesre. Sima krumplinyomóval is dolgozhattok.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További csirkés receptjeim:
Édes-csípős csirkeszárny ananászos rizzsel