Nagy kedvenceim a sajttorták, ez pedig egy különösen finom verzió! Kiadós, nagy családi rendezvényre méretezve, selymes, krémes, tükörsima felszínnel, csodafinom sós karamellaszósszal nyakonöntve… Nyámmmi!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A kekszes alaphoz:
- 24 dkg édes zabfalat keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
A krémsajtos réteghez:
- 1000 g krémsajt (nálam 750 g Philadelphia, 250 g Mascarpone)
- másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
- másfél bögre tejföl (kb. 360 g)
- egy bögre habtejszín (2,5 dl)
- 4 tojás
- egy citrom leve
- 4 teáskanál étkezési kukorica keményítő
- 4 teáskanál vanília kivonat vagy 2-4 csomag (20-40 g) vaníliás cukor
A sós karamellához:
- egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
- fél bögre 30%-os tejszín (1,25 dl)
- 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
- egy csapott teáskanál só
Elkészítése:
- A kekszet összetörjük egy tálban. Ehhez nem szükséges darálnunk vagy gépbe raknunk, egyszerűen kézzel morzsoljuk össze, majd egy kisebb, vastagabb falú pohárral vagy a nyújtófa végével, mozsár aprítójával nyomkodjuk össze, szinte magától atomjaira esik 🙂
- A kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába.
- Kívülről bagyuláljuk be egy réteg alufóliába, az alját, és az oldalát is!
- Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, míg a krémet elkészítjük.
- A krémhez miden hozzávalót keverjünk össze egy habverő segítségével, de turmixot ne használjunk, csak óvatosan keverjük, nehogy a mascarpone kicsapódjon!
- Ha elkészült, akkor vegyük ki az alapot, amit tegyünk egy tepsibe. Öntsük bele a krémet.
- Forraljunk fel bő háromnegyed bögre vizet, és öntsük a tepsibe a tortaforma köré.
- Süssük 180 fokon fél órát, majd 160 fokon egy órát. Ha a teteje már szép aranyszínű, akkor kapcsoljuk le a sütőt, pici résnyire nyissuk ki a sütőt, és hagyjuk még néhány órát a sütőben csücsülni, hűlni.
- Ezután tegyük hűtőbe, és miután lehűlt, gyönyörűen szeletelhető lesz! Arra ügyeljünk, hogy a hűtőben fedjük le valamivel, hogy ne vegyen át egyéb ízeket!
- Míg a torta hűl, addig elkészítjük a sós karamellát! Egy közepes méretű lábosban, a közepesnél kissé erősebb hőfokon olvasztani kezdjük a cukrot.
- Eleinte nem kavargatjuk, csak megrázzuk. Mikor elkezd már olvadni, bugyogni oldalt, akkor elkezdhetjük néha-néha átkeverni.
- Ha nagyon hirtelen olvadna, barnulna, vegyünk vissza a hőfokon.
- Ha szép, világos színűre felolvadt, akkor húzzuk félre a tűzről. Adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat, helyezzük vissza a tűzre, és forraljuk össze közepes hőfokon, míg szép homogén nem lesz.
- Közben kéz habverővel folyamatosan kevergessük. Ha szép egyenletes, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá óvatosan, vékony sugárban csorgatva a meleg tejszínt is, helyezzük vissza a tűzre, és forraljuk további négy-öt percig folyamatos kevergetés mellett. Közben adjuk hozzá a sót. Nagyon vigyázzunk, óvatosan és körültekintően öntsünk bármit a felolvadt cukorhoz, mert gőz csaphat fel!
- Hagyjuk öt percig hűlni, majd öntsük át egy csatosüvegbe, vagy amiben szeretnénk tárolni. Míg hűl, ne helyezzük rá a tetejét, ha kihűlt, akkor keverjük át, zárjuk le és tegyük hűtőbe, ahol egy-két hétig tárolhatjuk, addig biztosan eláll!
- Tárolása hűtőszekrényben, viszont felhasználás előtt vagy fel kell melegíteni vagy hagyni szobahőmérsékleten, míg el nem éri a megfelelő állagot. Ha kenhetőre szeretnénk, akkor szobahő elég neki, de ha folyékonyra, akkor langyosítsuk mikróban például!
Jó sajttortázást!
További torta receptjeim: