Barion Pixel

Fényes, puha mézeskalács bögrésen

fényes mézeskalács

Szerettem volna egyszer fényes, mézest sütni, aminek a színe intenzívebb, és természetesen pihe-puha. Ez lett az eddigi legfinomabb mézesem, köszönhetően a házi fűszerkeveréknek, és a plusz tojás sárgájának a tésztában. A fényt is tojással kenéssel oldottam meg.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók:

  • 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
  • két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
  • 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
  • 1 bögre méz (2,5 dl)
  • 2 tojás + 2 tojássárgája

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája elkeverve egy evőkanál tejjel
  • pici tojásfehérje

Az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé vagy ecet
  • ételszínezék, ha színeset szeretnétek

Recept a mézeskalács fűszerkeverékhez ITT!

Elkészítése:

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.

2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a felkockázott vajat, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.

3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb!

4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam. (Ha nagyon ragad a tészta, akkor adjatok még hozzá lisztet, lágy legyen a tészta, de ne ragacsos!)

5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél-egy centi vastagra , majd tetszőleges formákat szaggatunk sütemény kiszúróval a tésztából.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, megkenjük  a tetejüket a tojássárgás keverékkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 8-10 percig sütjük őket, de semmiképpen sem több ideig! 

7. Amint kivettük őket a sütőből, azonnal, még forrón átkenjük vékonyan tojásfehérjével is. Ezt akár a sárgája kenés után is megcsinálhatjátok, a sütés előtt, második rétegként, úgy is működik, de még fényesebb, ha kivétel után kerül rá a fehérje!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További mézeskalács receptjeim:

Rögtön puha mézeskalács

Rögtön puha mézeskalács írókával

Mézeskalács házikó

Rögtön puha kakaós mézeskalács

Mézeskalács golyó

Mézeskalácsos sajttorta pohárkrém

fényes mézeskalács

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák