Finom óriás cipó, ami a kacsazsírtól nagyon ízletes, kívül ropogós, belül lágy és selymes!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
Az előtésztához:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 1 és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
- egyharmad kocka friss élesztő (1,6 dkg)
- fél teáskanál só
A kenyérhez:
- 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
- 1 bögre rétesliszt (15 dkg)
- másfél bögre víz (kb. 4 dl)
- egy teáskanál cukor
- 5 csapott evőkanál étolaj vagy kacsazsír
- 2 teáskanál só
- egyharmad kocka friss élesztő (1,6 dkg)
Elkészítése:
1. A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd összekeverjük/gyúrjuk dagasztó géppel vagy kézzel. Letekarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 12 órán keresztül. Nagyobb tálat válasszatok, mert fel fog jönni. Meleg helyen legyen, legalább szobahőmérsékleten.
2. Másnap az előtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Ha nagyon ragad a tészta, akkor adunk hozzá még lisztet, ha nagyon száraz, akkor még folyadékot.
3. Hagyjuk a duplájára kelni, ezután lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen:
4. Picit kerekre lapogatjuk/igazítjuk a tésztát a kezünkkel, de nem nyomkodjuk ki belőle a buborékokat, csak nagyon finoman dolgozunk! Ezután jobbról-balról behajtjuk középre, lenyomkodjuk, és egy csinos cipóvá formázzuk, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ahol letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
5. Ezután három helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszük, és hagyjuk további negyed órát pihenni, hogy a vágások szépen kinyílhassanak.
6. Ezután jól lekenjük vízzel az egész cipót.
7. Míg a tészta pihen előmelegítjük a sütőt 220 fokra, alul-felül sütés programon, és betoljuk a sütőbe nagyjából 40-50 percre, ahol szép aranybarnára sütjük.
9. Ezután rácsra helyezzük, és alaposan lespricceljük vízzel!
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kenyérreceptjeim: