A kedvenc krumplipelyhes kelt tésztámból készült ez a csodaszép kenyér, ami pillekönnyű, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puha.
Hála a krumplipehelynek megspórolhatjuk a krumplifőzős, összenyomós történetet, és villámgyorsan alkothatunk könnyű, finom krumplis kenyeret!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók 1 forma kenyérhez:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 evőkanál burgonyapehely
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- egy és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl)
- 2-3 teáskanál só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
- Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- A tésztát – ha megkelt – kerekre lapogatjuk a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután elkezdjük feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázzuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezzük, ahol lefedve hagyjuk a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül sütés programra!
- Öt-hat helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszük, és hagyjuk további negyedórát pihenni, hogy a vágásaink szépen kinyílhassanak. Sütés előtt alaposan lespricceljük vízzel.
- Mehet is a sütőbe, ahol tizenöt perc múlva visszavesszük a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütjük! Ha nagyon pirulna a teteje, akkor teszünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni!
- Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kenyérreceptek: