Barion Pixel

Krumplipelyhes kenyér bögrésen

A kedvenc krumplipelyhes kelt tésztámból készült ez a csodaszép kenyér, ami pillekönnyű, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puha.
Hála a krumplipehelynek megspórolhatjuk a krumplifőzős, összenyomós történetet, és villámgyorsan alkothatunk könnyű, finom krumplis kenyeret!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 1 forma kenyérhez:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 4 evőkanál burgonyapehely
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • egy és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl)
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
  3. Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4. A tésztát – ha megkelt – kerekre lapogatjuk a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután elkezdjük feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázzuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezzük, ahol lefedve hagyjuk a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül sütés programra!
  5. Öt-hat helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszük, és hagyjuk további negyedórát pihenni, hogy a vágásaink szépen kinyílhassanak. Sütés előtt alaposan lespricceljük vízzel.
  6. Mehet is a sütőbe, ahol tizenöt perc múlva visszavesszük a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütjük! Ha nagyon pirulna a teteje, akkor teszünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni! 
  7. Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kenyérreceptek:

Fehér kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Gyökérkenyér

Rozsos szendvicskenyér

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

További receptek

Pikk-pakk, pompás! Karfiolpörkölt darált hússal

Pikk-pakk, pompás! Karfiolpörkölt darált hússal

Avagy káprázatos kelvirág, paprikásan, fűszeres darált húsban, szaftosan. Erre már csak a körítés tesz rá egy...

bővebben
Tepsis csirkecombok vele sült zöldségekkel

Tepsis csirkecombok vele sült zöldségekkel

A csirke egy pici trükknek köszönhetően kívül ropis lesz, belül vaj puha, omlós, az alatta pecsenyelében sült...

bővebben
Finomságos, puha túrós batyu, bögrésen

Finomságos, puha túrós batyu, bögrésen

Miközben sül, igéző, édes vaníliás illat száll a lakásban, és jobb nem is történhetne egy tartalmas leves után, mint...

bővebben
0
    0
    Kosaram
    A kosár üres