A fordított almatorta olyan, mintha egy puha felhő lenne a piskótája, amin a finom alma egy ízletes, vaníliás szirupba sül bele.
Hozzávalók:
A szirupos-almás alaphoz:
- 5 dkg vaj
- negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
- egyharmad bögre víz (0,8 dl)
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- 3 közepes alma
A piskótához:
- 6 tojás
- 1 csipet só
- háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- 1 evőkanál étolaj
A forma kikenéséhez, szórásához:
- 1 evőkanál kristálycukor
- vaj
Elkészítése:
1.A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül sütés programra.
2. Először a szirupot készítjük el. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, ráöntjük a kétféle cukrot és a vizet, majd elkezdjük közepes lángon forralni.
3. Míg a szirupunk fortyog, addig meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházukat, először félbe, majd közepesen vastag (semmiképpen nem vékony!) cikkekre vágjuk őket. Közben néha keverjük át a szirupot!
4. Egy 23-25 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Fontos, hogy használjunk sütőpapírt, két okból is: az egyik, hogy ha kifordítjuk a sütit, véletlenül se ragadhassanak oda az almák a forma aljához. A másik, hogy különben kifolyik a szirup, és odaég karamella formájában a sütőnk aljába. A biztonság kedvéért még azt is javaslom, hogy egy sor alufóliával is vonjátok be kívülről, biztos, ami biztos!
5. A sütőpapírunkat alaposan körbe vajazzuk, az alját pedig meghintjük egyenletesen egy evőkanálnyi kristálycukorral.
6. Az almát szép egyenletesen szétterítjük a forma aljában, majd betoljuk a sütőbe. A hőfokot ekkor visszavesszük 180 fokra!
7. Míg az alma sül, addig elkészítjük a piskótát is.
8. A tojások fehérjét egy csipet sóval lágy habbá verjük, majd kisebb adagokban elkezdjük hozzáadagolni kristálycukrot, amivel kemény habbá verjük.
9. A tojások sárgáját enyhén kikeverjük, majd egy kézi habverő segítségével hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjehabhoz. Ugyanígy teszünk a liszttel is, majd még egy kanál olajat is hozzákeverünk.
10. Ekkor kivesszük sütőből a formát kesztyű vagy konyharuha segítségével, és beleöntjük a piskótatésztát.
11. Visszatoljuk a sütőbe, és aranybarnára sütjük. Tűpróbát végezzünk a biztonság kedvéért!
12. A tortakarikát kikapcsoljuk, eltávolítjuk. Előtte érdemes egy késsel leválasztani a piskótát a karikáról, nehogy valahol hozzá legyen ragadva.
13. Egy ügyes mozdulattal tortatálra borítjuk, úgy, hogy az almák legyenek felfelé. A legegyszerűbb, ha a tálat a forma tetejére teszitek, és azzal együtt átfordítjátok. Persze forró a forma, kesztyűvel vagy konyharuhával fogjátok.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További almás receptjeim: