A nagymamám mindig sütött Pünkösdre hartai kalácsot. Még most is látom magam előtt, ahogy körbeüljük az asztalt a teraszon, szel nekünk a belőle, és üveg tálkákba szedi nekünk a meggy kompótot, ami elmaradhatatlan kísérője volt ennek az ünnepi finomságnak.
Pont egy hete sütöttem utoljára, egy sváb előadással egybekötött könyvbemutatóra voltam hivatalos, ahová kóstolót is vittem. Ez a kalács volt a kísérője a hartai kolbásznak és májasnak, nagy sikerrel, le is írtuk a receptet mindenkinek.
Különlegesen finom, könnyed tésztája van, egészen más, mint egy megszokott foszlós kalács. Lyukacsos, laza a tésztája, alig tartalmaz zsiradékot, és amellett hogy nagyon finom, gyönyörű is.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- 2 és negyed bögre tej (kb. 6 dl)
- 2 evőkanál kristálycukor + 1 teáskanál kristálycukor
- 4 tojás sárgája
- 1 púpos evőkanál zsír
+ a tetejére egy tojás sárgája elkeverve egy teáskanál tejjel
Elkészítése:
1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt.
2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Ezután a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragad, akkor pici lisztet, ha nagyon kemény, pici tejet adunk még hozzá!
3. Ezután a tésztát letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük.
4. Ha megkelt, akkor a tésztát kétfelé osztjuk, gombócokká formázzuk őket, majd tíz percig letakarva kelesztjük őket, hogy megnyúljanak a sikérszálak!
5. A gombócokat három-három szálra osztjuk.
6. Három szálat vastagabbra nyújtunk, ez lesz a kalács közepe, összecsípjük a őket, fonjuk, majd kerekre formázzuk és egy nagy gáztepsi közepébe helyezzük, amit előzőleg vagy kizsírozunk vagy kibélelünk sütőpapírral..
7. A szélére vékonyra sodorjuk a szálakat, mert ezzel a fonással fogjuk közre a kalács közepét, vagyis a közepe köré tekerjük.
8. Letakarjuk, majd hagyjuk kelni úgy fél órát letakarva, majd megkenjük alaposan a tojássárgás keverékünkkel.
9. 190 fokos sütőben megsütjük. Mikor a teteje elkezd barnulni, és szép aranypiros lesz, akkor letakarjuk egy sütőpapírral vagy fóliával, de még tovább sütjük, hiszen ez egy nagy kalács, idő, míg a közepe is átsül. Tűpróbát végezzetek, a sütési idő nagyjából egy óra!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kalács receptjeim: