Barion Pixel

Pünkösdi kalács bögrésen

Pünkősdi kalács

A nagymamám mindig sütött Pünkösdre hartai kalácsot. Még most is látom magam előtt, ahogy körbeüljük az asztalt a teraszon, szel nekünk a belőle, és üveg tálkákba szedi nekünk a meggy kompótot, ami elmaradhatatlan kísérője volt ennek az ünnepi finomságnak.

Pont egy hete sütöttem utoljára, egy sváb előadással egybekötött könyvbemutatóra voltam hivatalos, ahová kóstolót is vittem. Ez a kalács volt a kísérője a hartai kolbásznak és májasnak, nagy sikerrel, le is írtuk a receptet mindenkinek.

Különlegesen finom, könnyed tésztája van, egészen más, mint egy megszokott foszlós kalács. Lyukacsos, laza a tésztája, alig tartalmaz zsiradékot, és amellett hogy nagyon finom, gyönyörű is. 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
  • 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
  • 2 és negyed bögre tej (kb. 6 dl)
  • 2 evőkanál kristálycukor + 1 teáskanál kristálycukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 púpos evőkanál zsír

    + a tetejére egy tojás sárgája elkeverve egy teáskanál tejjel

Elkészítése:

1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt.

2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Ezután a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragad, akkor pici lisztet, ha nagyon kemény, pici tejet adunk még hozzá!

3. Ezután a tésztát letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük.

4. Ha megkelt, akkor a tésztát kétfelé osztjuk, gombócokká formázzuk őket, majd tíz percig letakarva kelesztjük őket, hogy megnyúljanak a sikérszálak!

5. A gombócokat három-három szálra osztjuk.

6. Három szálat vastagabbra nyújtunk, ez lesz a kalács közepe, összecsípjük a őket, fonjuk,  majd kerekre formázzuk és egy nagy gáztepsi közepébe helyezzük, amit előzőleg vagy kizsírozunk vagy kibélelünk sütőpapírral..

7. A szélére vékonyra sodorjuk a szálakat, mert ezzel a fonással fogjuk közre a kalács közepét, vagyis a közepe köré tekerjük.

8. Letakarjuk, majd hagyjuk kelni úgy fél órát letakarva, majd megkenjük alaposan a tojássárgás keverékünkkel.

9. 190 fokos sütőben megsütjük. Mikor a teteje elkezd barnulni, és szép aranypiros lesz, akkor letakarjuk egy sütőpapírral vagy fóliával, de még tovább sütjük, hiszen ez egy nagy kalács, idő, míg a közepe is átsül. Tűpróbát végezzetek, a sütési idő nagyjából egy óra!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kalács receptjeim:

Tepsis fonott kalács

Sós fonott kalács

Bögrés kalács kakaósan és diósan

Ostoros kalács

Diós-baracklekváros kalács

szeretettel ajánlom:

Kategóriák