Gyönyörűek, hihetetlenül puhák, szalagosak, az alma pedig egy plusz zamatot ad ennek a finomságnak!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 közepes alma (kb. fél kg)
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- két és fél dkg friss élesztő
- 2 tojás
- kétharmad bögre tej (kb. 1,7 dl)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- étolaj a sütéshez
- fahéjas porcukor és/vagy lekvár a tálaláshoz
Elkészítése:
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét.
- Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál kristálycukorral elkevert langyos tejben.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, akkor adjatok hozzá egy pici lisztet, ha száraz lenne, akkor pici langyos tejet. Szép lágy legyen, de váljon el dagasztás közben az edény falától, tehát semmiképpen ne ragadjon!
- Kelesszük meg meleg helyen, letakarva, nagyjából 30-40 perc alatt a kétszeresére.
- Ezután nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán nagyjából egy centi vastagra, majd fánk szaggatóval szaggassunk belőle karikákat. A leeső széleket gyúrjuk vissza, majd hagyjuk őket pihenni, míg ki nem sütjük a több fánkot. Ezután majd nyújtsuk és szaggassuk újra. Az ekkor leeső széleket és pici közepeket már süssük ki úgy, ahogy vannak!
- A kiszaggatott fánkokat takarjuk le egy konyharuhával, majd hagyjuk őket nagyjából 20-25 perc alatt szépen megkelni.
- A sütést forró olajban végezzük, de csak közepes hőfokon. Annyi olaj legyen az edényben, hogy a fánkok lebegni tudjanak!
- Tegyünk annyi fánkot az olajba, amennyi kényelmesen elfér, majd nagyjából fél-egy perc után fordítsuk meg őket.
- Mindkét felüket süssük szép aranyszínűre.
- Papírtörlővel bélelt tálra szedjük őket, egyszer fordítsuk át őket, majd ha lecsepegtek, tegyük át őket egy másik tányérra, tálra!
- Fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
További fánkreceptjeim:
Beignet