Habkönnyű, házias túrógombócok, mákos és pirított diós köntösben, egy selymes, forralt bor ihletésű meggyes-almás szilvamártással. Na, és persze a néhány gombóc jéghideg vaníliafagyi sem tudta elrontani ezt a finomságot!
Csodás befejezése lehet egy karácsonyi vacsorának, és utolsó pillanatos desszertnek is jó választás, ha nem sikerül előre készülnünk süteményekkel, mert a meleg desszertek mindig a legjobb választások. Pláne fagyival!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- fél kg tehéntúró
- háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
- 3 tojás
A morzsához:
- egy bögre pirított dió
- fél bögre mák + 1-2 evőkanál nádcukor
A mártáshoz (ez egy hatalmas adag, elég a fele ennyi gombóchoz, ha máshoz nem szeretnénk, de ez önmagában is kanalazgatni-való, ezért én egész adagot készítettem:
- 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
- negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
- egy bögre vörösbor (2,5 dl)
- ízlés szerinti fűszerek (én forralt bor fűszerkeveréket használtam egy fél csomaggal)
- 1 üveg meggybefőtt (lecsöpögtetve 350 g, de a leve is kelleni fog)
- 1 üveg szilvabefőtt (lecsöpögtetve 370 g, de a levét is fel fogjuk használni)
- 1 üveg almabefőtt (lecsöpögtetve 350 g, a levére viszont nem lesz szükség)
Elkészítése:
1. A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük hűtőbe legalább egy-két órára pihenni, de akár éjszakára is.
2. A morzsához a mákot összedaráljuk a cukorral, a diót megpirítjuk és durvára daráljuk.
3. Mikor átfőtt, akkor lecsepegtetve kiszedjük, és néhány perc múlva, egyesével beleforgatjuk őket a morzsába.
4. Összekeverjük a pudingport a vörösborral és a cukorral.
5. A gyümölcsöket és a levüket a fűszerekkel felforraljuk, majd belekeverjük a csomómentes pudingos keverékünket. Takarék lángon főzni kezdjük, folyamatos kevergetés mellett. Mikor elkezd besűrűsödni és kezd opálosból szép csillogó, tükörszerűvé válni, félrehúzzuk a tűzről, és időnként átkeverve hűlni hagyjuk.
Jó étvágyat hozzájuk! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További túrógombóc receptjeim: