Ez a legpuhább, legfinomabb fánkom, rengetegszer kerül nálunk az asztalra, és az utolsó szemig eltűnik, még aznap a tálból! Most új fotót kapott… 🙂
Ezt a receptemet, 100 másik mellett megtalálod a legújabb könyvemben is, amit ITT meg is rendelhetsz!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- negyed bögre porcukor (5 dkg)
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 tojás sárgája
- kb. fél bögre olvasztott vaj vagy margarin (10 dkg)
- + olaj a kisütéshez
Elkészítése:
1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tíz percre félretesszük.
2. A tojások sárgáját külön választjuk, a vajat felolvasztjuk.
3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.
4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát kb. fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.
6. Az olajat olyan edénybe tesszük, amit le lehet fedni. Ez lehet fazék vagy serpenyő, a lényeg, hogy annyi olaj legyen benne, hogy a fánkok lebegni tudjanak.
7. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés LEFELÉ legyen az olajban! Ezután lefedjük egy-két percre.
8. Egy-két perc után a fedőt leemeljük, és ha arany színt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük. Ha hirtelen sülnek, akkor vegyünk vissza a hőfokon.
9. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük őket porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További fánkreceptjeim:
Beignet