Ez a csodásan tekergő, pihe-puha kakaós kalács az egyik legfinomabb uzsonna szerintem. Egy bögre finom, házi forró csokoládéval pedig több, mint jó!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy püspökkenyér formához:
- 3 bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
- fél bögre porcukor (k. 6-7 dkg)
- háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál vaj (3-4 dkg)
A tészta egyik felébe:
- 1 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor 2 evőkanál tejjel kikeverve
A tetejére:
- 1 tojás fehérje
A forró csokoládéhoz:
- 4 bögre tej (1 l)
- negyed bögre holland kakaópor (3-4 dkg)
- 3-4 evőkanál cukor
- fél-háromnegyed bögre étcsoki csepp vagy fél tábla étcsokoládé összetördelve (10 dkg)
- fél mokkáskanál étkezési keményítő
+ tejszínhab vagy tejhab a tetejére
Elkészítése:
1. Az élesztőt egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.
2. A tésztát kettévesszük. A vízben kikevert kakaóport belegyúrjuk az egyik felébe, majd mindkét tésztagömböt külön edénykékben, meleg helyen letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. egy óra alatt.
3. Ha megkelt, akkor lisztezett felületen mindkettőt olyan 3-4 mm vékonyságú téglalappá nyújtjuk. A téglalap rövidebbik kb. olyan hosszú legyen, mint a formánk, amelyben sütni szeretnénk.
4. A két tésztalapot ezután egymásra helyezzük, úgy hogy a kakaós fele kerüljön felülre. Ezután feltekerjük, a végeit, picit visszahajtjuk őket, majd a sütőpapírral bélelt formánkba emeljük, ahol kelni hagyjuk még úgy tizenöt-húsz percig. Ekkor egy késsel srégen bevagdossuk a tetejét, lekenjük a felvert tojásfehérjével, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütés programon. 15 perc után visszavesszük a hőfokot 180 fokra.
5. Húsz-huszonöt perc után letakarjuk egy darab alufóliával, majd készre sütjük. Ekkorra ugyanis már szép barna a teteje, ilyenkor azonban még nyers belül a tészta, ezért még jócskán kell sülnie, tehát vigyázat! A látszat csal! A sütési idő durván 50 perc, ekkor tűpróbával ellenőrizzük, hogy szépen átsült-e. Hagyjuk rácson langyosra hűlni.
6. Készítsünk mellé forrócsokit: A tejet közepes lángon melegítsük össze a kakaó porral és a cukorral valamint az étkezési keményítővel. Csak melegítsük, ne forrjon!
7. Ezután adjuk hozzá a csokoládénkat, hagyjuk az egészet összeolvadni, és jól felforrósodni. Kínáljuk a kalács mellé bögrében, tejhabbal vagy tejszínhabbal.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kalács receptjeim: