Barion Pixel

Duplasajtos, mozzarellás Lasagne

A lasagne önmagában is egyszerűen tökéletes, de ha a rétegekbe még sajt is kerül, esetünkben reszelt pizza mozzarella nagy mennyiségben, akkor az bizony valami leírhatatlan finom! Én pizza mozzarellát használtam, és nem is fogom másképp csinálni, mert egyszerűen tökéletes vele!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy négyszemélyes adaghoz:

A bolognai raguhoz:

  • 500 g darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál apróra vágott zöldfűszer ha nincs, akkor szárított) ízlés szerint, nálam a legtöbbször bazsalikom, oregánó, petrezselyem a vegyesen
  • bő másfél bögre (kb. 4 dl/300 g üveges vagy papírdobozos sűrített paradicsom (ne konzervdobozos legyen)
  • egyharmad bögre vörösbor (elhagyható)
  • 3-4 evőkanál olaj (oliva vagy ét)
  • fél vagy 1 csapott teáskanál só
  • fél mokkáskanálnyi őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál kristálycukor

A besamel mártáshoz:

  • 2 bögre (5 dl) 2,8%-os tej
  • fél kocka vaj (5 dkg!)
  • 2 púpos evőkanál liszt (40 g) 
  • só, bors (én ugyanabban az arányban szoktam, mint a bolognai ragunál)

Továbbá:

  • 500 g lasagne tészta
  • 40 dkg reszelt sajt (nálam pizza mozzarella)
  • fél kocka vaj a tetejére (5 dkg!)

A bolognai ragu elkészítése:

1. Egy fazékban felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a darált húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zöld fűszereket, amivel egy picit hagyjuk pirulni (2-3 perc).

2. Ezután felöntjük a paradicsommal, majd belekeverjük az összenyomott fokhagymát, a sót, a borsot, végül a bort.

3. A ragut ezután takarékon főzzük fedő nélkül, közben kevergetjük, és ha kell, utána sózzuk. Míg fortyog, addig elkészítjük a besamelt.

A besamel mártás elkészítése:

1. A vajat egy kisebb fazékban megolvasztjuk, majd a lisztet egy habverővel hozzádolgozzuk. A tejet ezután hozzáöntjük, és a szószt simára keverjük. Ezt jó gyors mozdulatokkal tegyük, hogy ne maradjanak csomók benne. 2.

2. Ezután addig főzzük kis lángon, amíg be nem sűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk, persze folyamatosan kevergetjük a habverővel, és egy pillanatra sem hagyjuk magára, mert pillanatok alatt lekap! És ne feledkezzünk meg a paradicsomos raguról sem, néha azt is tessék átkeverni! 🙂

A lasagne elkészítése:

1. Egy kivajazott, hőálló edény aljába kevés bolognai szószt terítünk, pici besamellel, majd ráfektetünk egy réteg lasagne tésztát. Ezután ismét raguval, egy réteg besamelmártással és egy egy réteg reszelt mozzarellával fedjük be. Ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Vagyis: tészta, bolognai, besamel, tészta… Az, hogy hány réteg lesz, attól függ, hogy mekkora edényt választunk, nekem egy olyan 20*23-as edénykém van, abba két-három réteg jut, szerintem tökéletes. Ez ízlés dolga, aki magasabb lasagne-t szeretne, az tegye kisebb jénai tálba. De mehet tepsibe tepsibe, bár akkor mindjárt dupla adaggal dolgozzunk, ahogy én is gyakran szoktam, ez úgyis elfogy.

2. A lényeg, hogy az utolsó rétegnek a besamel mártásnak kell lennie, amit vastagon megszórunk reszelt sajttal és néhány vajdarabkával. Ezután addig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, ameddig a sajt aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További tésztás receptek:

Káposztás tészta

Grízes tészta

Tésztasaláta

Carbonara

Húsgombócos spagetti

Cukkinis csirkés spagetti

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

További receptek

Francia saláta bögrésen

Francia saláta bögrésen

Bögrés franciasaláta: a Rupáner konyhából!

bővebben
Mákos pozsonyi kifli bögrésen

Mákos pozsonyi kifli bögrésen

Bögrés mákos pozsonyi kifli: a Rupáner konyhából!

bővebben
0
    0
    Kosaram
    A kosár üres