Barion Pixel

Berliner fánk bögrésen

Ez a legpuhább, legfinomabb fánkom, rengetegszer kerül nálunk az asztalra, és az utolsó szemig eltűnik, még aznap a tálból! Most új fotót kapott… 🙂

Ezt a receptemet, 100 másik mellett megtalálod a legújabb könyvemben is, amit ITT meg is rendelhetsz!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
  • 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
  • negyed bögre porcukor (5 dkg)
  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 4 tojás sárgája
  • kb. fél bögre olvasztott vaj vagy margarin (10 dkg)
  • + olaj a kisütéshez

Elkészítése:

1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tíz percre félretesszük.

2. A tojások sárgáját külön választjuk, a vajat felolvasztjuk.

3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.

4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát kb. fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.

6. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés FELFELÉ legyen az olajban!

7. Egy-két perc múlva, mikor alul arany színt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük. Ha hirtelen sülnek, akkor vegyünk vissza a hőfokon.

8. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük őket porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További fánkreceptjeim:

Beignet

Profiterol vaníliakrémmel

Churros

Csöröge

Szalagos fánk

Tízperces pillefánk

Tízperces túrófánk

Kelt túrófánk karika

szeretettel ajánlom:

Kategóriák