Mennyei, selymes eperkrémleves főzés nélkül, apró túrógombócokkal!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A túrógombóchoz:
- 12,5 dkg túró
- 1 tojás
- egyharmad bögre búzadara (4 dkg)
A leveshez:
- 50-60 dkg földieper
- kétharmad bögre natúr joghurt (megfelel egy kis poharasnak)
- háromnegyed bögre habtejszín vagy tej (2 dl)
- negyed-fél bögre porcukor (5-10 dkg)
Elkészítése:
- Először a túrógombócot készítjük el: A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük legalább egy-két órára pihenni.
- Az epret megmossuk, majd úgy az egyharmadát félretesszük.
- Az eper másik kétharmadát felekbe, ha nagyobbak negyedekbe vágjuk, majd egy blenderbe dobáljuk. Ha nem blendert, hanem botmixert használunk, akkor egy kisebb tálba, ami körülbelül másfél-két literes.
- Az eperre mehet a joghurt és a cukor. Utóbbiból első körben csak negyed bögrényit tegyetek, mert lehet, hogy ez epretek önmagában is elég édes.
- Az egészet szépen összeturmixoljuk, kóstoljuk, és pótoljuk, ami nekünk még belefér.
- Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá a habtejszínt, csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, hiszen levest szeretnénk nem habot, de egy pici habosság viszont emel a levesünkön, nem is keveset. Tehát nem túlkeverni, de a tejszín az kell!
- Lobogó, forró vízbe enyhén púpos teáskanálnyi gombócokat gömbölygetünk a túrós keverékünkből, melyeket lassan a vízbe engedünk. Érdemes a gömbölygetést vizes kézzel végezni.
- Közepes hőmérsékleten főzzük őket kb. 4 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Egyébként onnantól számolva, hogy a gombócok szépen felúsznak a víz tetejére, már csak nagyjából 2 perc, és elkészülnek, de minden esetben vágjátok egyet el, mert az a biztos!
- A levesünket a túrógombócokkal és a félretett eperrel tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További krémleves receptjeim: